Programe si proiecte

  • In perioada 27-28 noiembrie 2019 a avut loc intalnirea de proiect Dinner is Ready la Madrid. Au fost prezenti membrii asociatiilor partenere din cele 4 tari, Spania, Marea Britanie, Lituania si Romania. Am prezentat o evaluare la jumatatea proiectului, am discutat despre activitatile pe care urmeaza sa le desfasuram in continuare si am stabilit data urmatoarei intalniri la Lichfield in Marea Britanie in luna februarie 2020. Am vizitat un centru cu materiale auxiliare pentru persoanele cu dizabilitati, toate tipurile de dizabilitati puteau gasi cele necesare ajutorului atat pentru studiu, cat si pentru deplasare comunicare ajutor in gospodarie, cele mai noi invenntii ale tehnicii pentru aceste personane, Am vizitat Muzeul Prado si Palatul Regal, renumitele piete din centrul Madridului. A fost o experienta de neuitat, nultunin gazdelor noastre pentru caldura cu care an fost tratati.

  • Dinner is ready își continuă activitatea. În perioada 18 -19 septembrie, a avut loc cea de-a 4 a întâlnire de proiect la Kaunas, Lituania. Ca și celelalte a fost o întâlnire fructuoasă, cu realizări reușite și o atmosferă foarte caldă, prietenească. Fiecare echipă a prezentat draftul pentru ghidul pentru părinți pe care ni l-am propus în proiect, activități de gătit împreună (voluntari, adolescenți și părinți). Am prezentat de asemenea tipurile de personalitate ale voluntarilor care au rezultat în urma aplicării testului Myers Breggs Personality. O adevărată revelație a fost momentul din videoconferința marelui psiholog Ken Robinson. Am discutat despre următoarea perioadă de activități care se vor axa pe diseminarea rezultatelor obținute până în momentul acesta. Leticia Escardo, coordonatoarea proiectului ne-a informat despre oportunitatea de a face cunoscut proiectul nostru într-o conferință internațională la Istambul în luna octombrie arătându-ne și un draft al acestei prezentări. Ne-a adus la cunoștință sarcinile următoarei etape de lucru și am stabilit următoarea întâlnire în final de noiembrie. De asemenea Christine Lester ne-a prezentat consecințele unei proaste sau insuficiente comunicări între părinți și copii adolescenți, situații întâlnite în Marea Britanie. În prima după amiază am fost invitați să vizitam Centrul de zi al municipalității din Kaunas ”Pastoge” unde sunt găzduiți copii în situație de risc. Am fost găzduiți la Casa cu numele Child Care  Home “Namu zidinis”unde am servit un prânz pregătit de adolescenții și personalul casei. Am vizitat orașul Kaunas unde am întâlnit tineri foarte amabili cunoscători de limba engleză. Impresia a fost a unui popor foarte civilizat și unit.
  • În perioada 6-7 iunie 2019 a avut loc întâlnirea de proiect DIR Dinner is Ready în localitatea Lichfield Anglia. Au participat cele patru echipe din Spania, România, Lituania și Marea Britanie. Programul întâlnirii a fost stabilit dinainte de către țara gazdă conform activităților din proiect. Prezentările au fost interesante relevând aspecte din scrisorile adolescenților referitoare la cea mai frumoasă cină trăită de ei, o sinteză a activităților derulate până la această întâlnire. S-au prezentat filmulețe cu voluntarii și perechile de părinți și adolescenți în timpul consilierii. De asemeni a fost o vizită de lucru la Caudwell Children Centre unde lucrează o echipa de specialiști în recuperare și cu care am avut schimburi de opinii și am vizitat spatiile de lucru cu dotări ultramoderne. S-au lansat și propuneri de colaborări viitoare. De asemeni am stabilit următorii pași de realizat până la întâlnirea următoare care va avea loc în Lituania în luna septembrie. Din partea României a participat Rada Gabriela Aura și Rodica Colgiu.

  • “SA NE CUNOASTEM PATRIA PRIN SCHIMBURI DE GRUPURI”Un proiet care se repeta, iata la a 3-a editie, a avut success pentru fiecare generatie de copii care a participat. Anul acesta s-a desfasurat prina parte inainte de Pastele ortodox, adica in perioada 16-19 aprilie 2019 la Bucuresti. 13 copii din Sendriceni au petrecut zile de neuitat alaturi de copii cu deficienta de vedere, vizitand edificii importante din Capitala, muzee si spatii culturale, Parlamentul si Gradina Zoologica. Vizita bucurestenilor in Bucovina va avea loc in toamna cand natura va umple sufletele noastre cu multitudinea de culori si darurile ei specifice. Acest proiect se bucura de sprijinul Cercetasilor Adulti – Ghilda din Liechtenstein carora le multumim din toata inima.

  • In perioada 7-8 martie 2019 a avut loc intalnirea de proiect Dinner is ready 2018 -2020. Au fost prezenti toti partenerii din cele 4 tari, Marea Britanie, Spania, Lituania si Romania. Atmosfera a fost foarte placuta, prieteneasca, fiecare grup a prezentat rezultatele chestionarelor aplicae parintilor unor adolescenti cu dificultati de comunicare. S-au prezentat de asemenea sinteze ale work shopurilor de comunicare realizate cu voluntarii din proiect pentru a fi pregatiti sa consilieze familiile cu problene de comunicare. Conform programului musafirii au vizitat muzee si targuri deschise in perioada respectiva in Bucuresti (Targul de mucenici din Parcul National, Muzeul George Enescu). Intalnirea a avut loc la sediul Scolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienti de Vedere. din Bucuresti. S-a stabilit data urmatoarei intalniri in 6-8 iunie. in Marea Britanie.  

  • În ziua de 27 noiembrie 2018, între orele 15-18 a avut loc whorkshopul pe tema comunicării între părinți și adolescenți. Treinerul Medeea Neguțescu specialistă în comunicare ne-a mobilizat și a creeat  o atmosferă plăcută, destinsă și a stârnit interesul voluntarilor prezenți. Conform proiectului, noi voluntarii ne-am pregătit pentru a ajuta părinții să comunice mai bine și mai eficient cu proprii copii. A fost o întâlnire reușită cu efecte benefice asupra fiecăruia dintre noi.

  • Prima întâlnire de proiect  25-26 octombrie 2018 a avut loc în Spania, la Madrid. Coordonatoarea proiectului, doamna Letcia Escardo a prezentat o sinteza a scopului și obiectivelor, modele propuse pentru diseminare, monitorizare și evaluare. S-a definitivat chestionarul pentru a fi aplicat în prima etapă a proiectului și s-a stabilit data urmatoarei întâlniri în România. Fiecare partener a prezentat rețete tradiționale și s-au stabilit pașii ce urmează să-i parcurgem pâna la urmatoarea întalnire. Am vizitat Biblioteca municipală unde se vor desfășura întalniri de proiect . Am vizitat Muzeul de istorie al orașului Madrid și Palatul regal. Mulțumim organizatorilor pentru atmosfera plăcută a acelor zile.

  • În perioada 1 sept.2018 – 1 sept.2020, Asociația ARVAR va desfășura activități în cadrul proiectului european “Dinner is ready” coordonat de Fundația Belen din Spania. În luna septembrie 2018 a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru pentru constituirea echipei de proiect. Parteneri în acest proiect sunt Minster Development Centre Ltd din Anglia, Fundația NALMA din Lituania și Fundația Belen din Spania. Partener al ARVAR-ului în acest proiect este Școala Specială Gimnazială pentru Deficienți de Vedere. Proiectul își propune să amelioreze relațiile dintr părinți și adolescenți desfășurând împreună diverse tipuri de activități gospodărești, mai ales culinare. S-a conturat deja echipa de lucru și o primă întâlnire de proiect va avea loc la Madrid în perioada 24-25 oct.2018.

  • În anii școlari 2014-2015 și 2017-2018 s-a desfășurat un proiect foarte util și plăcut copiilor intitulat “SĂ NE CUNOAȘTEM PATRIA PRIN SCHIMBURI DE GRUPURI”. Asociația ARVAR în colaborare cu Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere și Școala Gimnazială Alecu Ivan Ghilia din Șendriceni, jud Botoșani, au realizat vizite reciproce cu grupuri de câte 10 elevi care au avut ocazia să cunoască zona Bucovinei și Bucureștiul în timpul acestor deplasări. Elevii bucureșteni au fost găzduiți la Liceul Tehnologic Șendriceni de unde au vizitat cu autocarul frumoasele mănăstiri Putna, Moldovița Voroneț, s-au plimbat cu mocănița, au vizitat Muzeul ouălelor încondeiate, atelierul de olărit din Marginea. Elevii din Șendriceni au vizitatParlamentul, Muzeul Satului, Biblioteca Națională, Muzeul Antipa, Muzeul de Istorie al României. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă de prietenie și comunicare între copii.

  • PROIECT DREAMS-DRUMS-DRUUM-MAGIE DIN PALARIE! 1.10.2015 – 30.06.2016. Am inceput acum cateva luni lucrul cu cativa copii speciali din Scoala speciala pentru deficienti de vedere din strada Austrului 33. Proiectul se numeste DREAMS-DRUMS-DRUUM si este o initiativa a Asociatiei ARVAR prin Doamna Rodica Colgiu-Presedinte alaturi de Jean-Baptiste Odobestianu-musicoterapeut, Cosmina Cazan Direstoare SPDV, Adela si Andrei Valcu-profesori in cadrul SPDV si voluntari dintre care amintim: Ana-Maria Anghelescu, Cristina Marinescu, Alexandra Burnaz, Jeanine Fru-Fru, Albei Raluca Cristina-fotograf si artist make-up, Miruna Cismas-artist make-up si multi altii care merita apaludati pentru daruirea lor in acest proiect. Am derulat 47 de sesiuni terapeutice prin intermediul instrumentelor de percutie in urma carora copiii participanti au evoluat surprinzator de bine. Cu achizitii vizibile. Si adultii care au participat la fel. Si voluntarii. Asta pentru ca fiecare intalnire a fost memorabilia, plina de esente, de talcuri si metafore. Copiii nu au fost niciodata pe o scena atat de mare, dar cu siguranta au oferit un exemplu ca lucrurile facute cu daruire, pasiune si incredere pot sa performeze pe cele masi inalte scene publice. Grupul a fost invitat sa participe la emisiunea ”Romanii au Talent”. Asa ca ne-am decis. A fost momentul ca tot ce a fost acumulat sa fie prezentat pe scena ”Romanii au talent”. Grupul DREAMS-DRUMS-DRUUM a prezentat pe scena o poveste ilustrata cu percutie. Povestea a fost apreciata in etapa de jurizare si a trecut in etapa semifinalelor unde grupul a prezentat un numar original de percutie care a fost nominalizat la premiul de originalitate. Trebuie mentionat ca, in acest proiect, cei implicati nu au primit nici un beneficiu financiar sau material, este un proiect realizat fara buget, doar prin resursele celor care au decis sa se implice. Faptele bune sunt nepretuite! Craciunul a trecut, dar fiecare zi e o zi perfecta pentru fapte bune. Ele ne umplu sufletul de bucurie si aduc valoare in viata celor pentru care alegem sa le facem. Va asteptam cu mult drag alaturi de noi, pentru a oferi o experinta de neuitat unor copii cu totul si cu totul speciali!

  • Diseminare proiect Robobraille.  Ca o parte obligatorie din proiectul Robobraille Smart Alternate 2013-2015, este diseminarea proiectului. Aceasta s-a efectuat de-alungul anilor de derulare a sa si in acest context s-au folosit mai multe prilejuri de a face cunoscuta utilitatea softului in randul diferitelor categorii sociale care ar putea sa-l foloseasca. Astfel, cu ocazia Festivalului International al ONG-urilor ,din ziua de 10 mai 2015 am participat la diseminarea proiectului in Parcul Herastrau. Au fost multe persoane tinere interesate de utilizarea acestui program mai ales studenti si elevi de liceu. Faptul ca acest program este free a incantat multe persoane sa incerce sa-l foloseasca.

  • Intalnire de proiect in Polonia, 26-27 martie 2015.  Proiectul Robobraille se apropie de final. Aceasta intalnire a fost penultima . Cele 2 zile de lucru au fost foarte dense si utile. Intalnirea a avut loc la Scoala Laski de langa Varsovia. Scoala se intinde pe un spatiu imens de aprox. 70 ha, cu elevi de invaramant preuniversitar incepand cu gradinita si mergand pana la postliceal si profesional. Este o scoala sustinuta de stat si jumatate de mediul privat (biserica).Prezentarile au fost variate cuprinzand date despre istoricul alfabetului braille in Polonia, extinderea softului robobraille in Europa si in alte continente, utilizarea robobraille in matematica, experienta daneza in implementarea robobraille in scoli . De asemenea stadiul cursului ca material final al proiectului.A avut loc si un workshop in timpul caruia participantii au creat un document pe care cu ajutorul robobraille l-au printat in alfabetul braille.Gazdele ne-au oferit si posibilitatea de a vizita spatiile scolii, de a comunica cu profesori si elevi, de a cunoaste istoricul scolii si alte detalii interesante pentru fiecare dintre noi.Am avut parte de o prezentare interesanta a utilizarii proiectiilor cu printare in 3D, ultimele creatii ale acestei metode si utilitatile practice ale acesteia. Le multumim partenerilor nosti polonezi pentru eforul depus .

 

  • Intalnire de proiect Bucuresti 25-26 noiembrie 2014.  In zilele de 25 si 26 .11 2014, a avut loc intalnirea de proiect Leonardo Robobraille Smart Alternate la Bucuresti, in incinta Scolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienti de Vedere.Au fost doua zile placute atat pentru gazde cat si pentru partenerii de proiect.Activitatile s-au desfasurat conform programului stabilit la intalnirea anterioara. Tanja Stevns si Lars Balieux au informat participantii despre extinderea softului in America de Nord Alaska unde au avut succes. A avut loc un workshop cu participantii prin care s-a exersat transformarea formatului e-pub cu ajutorul softului Robobraille. Mike Goldrik a prezentat stadiul cursului ca produs final al proiectului iar gazdele au prezentat un film cu exercitii de utilizare a softului cu elevii din scoala. Foarte interesanta  a fost vizita la Muzeul National de Arta unde s-a realizat accesibilizarea unor exponate pentru nevazatori. O vizita la Palatul Parlamentului si un tur al orasului Bucuresti au incheiat intalnirea din Romania.

  

  • 6-8.10.2014 Ruse Bulgaria – intalnire de proiect. La inceputul lunii octombrie 2014 partenerii Proiectului Robobraille Smart Alternate Media s-au intalnit la Ruse (Bulgaria) pentru un nou workshop. Cele doua zile s-au concentrate pe exercitii de transformare a textelor in formatul daisy. Atmosfera a fost prieteneasca, relatiile intre grupurile celor 7 parteneri din proiect au fost apropiate, comunicarea foarte buna, schimburi de opinii si experienta in folosul tuturor. Exercitiile practice ne-au ajutat pe toti sa intelegem mai bine cum functioneaza programul robobraille pentru formatul daisy. Am vizitat un centru de resurse pentru copii cu dizabilitati. Am vizitat Muzeul de arheologie al orasului Ruse si am asistat la un mic spectacol pregatit de copii nevazatori pentru musafiri.La finalul intalnirii, Tanja a oferit Asoc. ARVAR doua tablete pe care am decis sa le dam unor student nevazatori din Bucuresti, fosti elevi ai Scolii pt. Deficienti de Vedere Ana Nedu si Dorina Baceanu (psihopedagogie speciala, matematica). Cu ocazia inmanarii celor doua tablete fetele au fost instruite sa foloseasca programul Robobraille in laboratorul de informatica al scolii.  
  • Iulie – august Stagiu BAFA. In lunile iulie – august doua cadre didactice membre ARVAR – d-na Emilia Cirstocea si Nora Negreanu au participat la un stagiu BAFA in Franta, stagiu de animatie. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul Asociatiei Foi et Migration si Savoir plus din Paris care au depus eforturi uriase pentru a ne ajuta. Speram ca experienta dobandita acolo sa le usureze munca de educatie a tinerei generatii in Romania. 
  • 4 – 5.06.2014 Budapesta – intalnire de proiect. In zilele de 4 – 5 iunie 2014, s-a desfasurat intilnirea de proiect LLP-LdV/PAR/2013/RO/341 intitulat Robobraille Smart Alternate in Budapesta – Ungaria. Au participat toti partenerii din proiect iar locatia aleasa a fost noul campus universitar cu spatii generoase, moderne si confortabile. Tanja Stevns si Lars Balieux au condus ca de obicei intilnirea impunand respectarea programului stabilit dar intr-o atmosfera calda, prieteneasca. S-au prezentat modalitati de accesibilizare a materialelor pentru personae slab vazatoare si cele cu dislexie. Reprezentantul Islandei a prezentat structura unui curs care va fi unul dintre materialele finale ale proiectului. Cei din Austria au prezentat cele doua newsletters. S-a discutat despre raportul partial pentru an care va fi trimis pana la 1 septembrie 2014. De asemeni s-au propus temele pentru intalnirea urmatoare, Ruse – Bulgaria in 6 – 8 octombrie 2014. Intalnirea s-a incheiat cu turul orasului ghidat de gazdele noastre. 
  • 22 – 26.05.2014 Botosani. S-a incheiat cu bine si partea a 2-a a proiectului „Sa ne cunoastem tara prin schimburi de vizite” In perioada 22-26 mai 2014 un grup de 10 elevi cercetasi din Scoala Gimnaziala Pentru Deficientri De Vedere impreuna cu 3 cadre dedactice si un parinte au fost musafiri pentru copiii de la Liceul Tehnologic Al Vlahuta din Sendriceni, jud Botosani.Am fost primiti cu multa prietenie si afectiune de catre conducerea scolii, colegele de proiect si toti copiii si cadrele didaactice cu care ne-am intalnit in timpul sederii la Casa de oaspeti a liceului.Ne-am bucurat de zile frumoase de primavara iar programul a fost foarte dens si bogat in noutati. Bucovina este o zona a Romaniei extrem de frumoasa si primitoare. Am vizitat spatiile scolilor ( sunt mai multe locatii). Am vazut cum invata teoria si aplica in practica elevii liceului . Am cantat si am jucat jocuri impreuna cu elevii din gimnaziu .De asemenea ne-au insotit in drumetiile din zona. Am vizitat manastiri, (Neamt, Moldovita, Sucevita, Voronet), Am fost in Cetatea Neamtului si am vazut Rezervatia de Zimbri din apropierea orasului Targu Neamt. Am vizitat Muzeul Apei si Casa memoriala Ion Creanga din Targu Neamt. De asemenea in Suceava am cunoscut planetele si constelatiile la Planetariu. Foarte interesant si inedit a fost Muzeul oualor incondeiate de la Moldovita si plimbarea cu mocanita printre dealurile Bucovinei. Am trecut aproape de granita cu Ucraina pe la Siret si am vazut atelierul de olarit , atat de renumit in lume, de la Marginea.Nu este de neglijat posibilitatea de a cunoaste o gospodarie cu multe animale a Familiei Dohotariu, unde am mangaiat iepurasi, catei, pisici, bibilici , pui mici de gaina si alte cate aveau acesti minunati gospodari. Am cules plante medicinale (soc. pelin,patlagina, musetel, papadie ) si ne-am bucurat de parfumurile lor imbatatoare.Revenirea in Bucuresti a fost mai obositoare caci in trenul de noapte am motait putin dar a meritat efortul pentru toata experienta traita de noi.Intr-un cuvant, totul a fost de neuitat. Pentru majoritatea dintere noi a fost prima vizita in nordul Moldovei  Trebuie sa multumim colegilor profesori care au ajutat la realizarea acestui proiect daruind cei 2% pentru asociatia ARVAR si Cercetasilor adulti din Liechtenstein care au dorit sa ne sprijine pentru realizarea acestei actiuni. Vizita Botosani
  • 31.03.2014-1.04.2014 Workshop. In zilele de 31.03. si 01.04 2014 s-a desfasurat la sediul Scolii Gimnaziale Speciale Pentru Deficienti de Vedere din Bucuresti o activitate de instruire teoretica si practica a unui grup de cadre didactice, parinti si membrii ai Asociatiei Nevazatorilor, pentru utilizarea programului robobraille. Activitatea s-a desfasurat la cabinetul de informatica al scolii cu cate un grup de 12 persoane in fiecare dintre cele 2 zile. Programul a inceput la ora 10 si a durat cate 4 ore in fiecare zi cu o pauza de 15 minute.Au participat profesori , parinti si colegi de la Asociatia Nevazatorilor din Romania. Formatorii Tanja Stevns si Lars Balieux din Danemarca au prezentat mai intai utilitatea acestui program pentru persoanele deficiente de vedere apoi au facut demonstratii de transformare a textelor de toate tipurile in format audio mp3, ebook Daisy si transformare din text braille in word si invers. Dupa fiecare prezentare teoretica si demonstratie, participantii au exersat aplicatia la propriul calculator asa incat daca au existat neintelegeri acestea s-au clarificat imediat. Programul este usor de folosit, este tradus in limba romana este gratuit pentru oricare utilizator care are nevoie de ajutor pentru a-si descarca materiale de pe internet si a le consulta. Cei care doresc sa foloseasca programul nu trebuie decat sa intre pe siteul www.robobraille.org si vor gasi acolo toate detaliile pentru o corecta utilizare. La realizarea acestui eveniment au participat Scoala Gimnaziala Speciala Pentru Deficienti de Vedere, Asociatia Synscenter Refsnaes din Danemarca prin cei doi formatori Tanja Stevns si Lars Balieux si Asociatia ARVAR.

 IMG_1050
Medii alternative, Workshop

  •  Intalnire de proiect la Viena.  In zilele de 4 si 5 martie 2014 a avut loc a 2-a intalnire de proiect european ROBOBRAILLE SMART ALTERNATE, proiect Leonardo da Vinci in care Scoala Gimnaziala Pentru Deficienti de Vedere din Bucuresti este partener, alaturi de alte 7 institutii din Europa.Intalnirea de lucru s-a desfasurat la Viena la sediul Asociatiei pentru Nevazatori din Austria (partener in proiect).Programul a fost dens, cu multe informatii despre evolutia proiectului si pasii ce urmeaza a fi parcursi pentru realizarea obiectivelor propuse. Programul Robobraille se extinde si in Statele Unite, dupa cum au informat Tanja Stivns, coordonatoarea proiectului.S-a stabilit , de asemenea logo-ul proiectului creat de echipa daneza. Serviciul Robobraille a realizat programul de convertire a documentelor in limbile romana, bulgara si poloneza, pas important pentru accesul persoanelor care nu cunosc limba engleza, la acest serviciu. Proiectul are ca obiectiv final crearea unui manual care sa poata ajuta orice utilizator sa foloseasca programul robobraille. Pe parcursul  celor 2 zile au fost programate  si vizite utile la Scoala de Nevazatori din Viena, si o vizita ghidata in centrul orasului si la Muzeul de Arta. DSC00617
  • 14 si 28.11.2013 Tot in toamna aceasta, Asociatia ARVAR impreuna cu Asociatia De Vision, a organizat 2 seminarii  la Fabrica de ciocolata HEIDI, din Pantelimon, la 10 Km de Bucuresti. Fiecare seminar a avut cate 8 participanti, copii nevazatori si slab vazatori insotiti de cate 2 cadre didactice, membrii ARVAR, in acelasi timp, Seminarul, conceput de echipa de la fabrica de ciocolata, a completat cunostiintele teoretice ale elevilor despre materia prima din care se prepara ciocolata dar, le-a oferit si prilejul de a lucra practic sub indrumare, confectionandu-si Mos Craciun si tablete din ciocolata, dupa propria imaginatie si gust, avand la indemana toate ingredientele. IMG_0818
  • 28-31.10.2013 – In cadrul proiectului European LdV. Robobraille SMART, a avut loc prima intalnire intre cei 8 parteneri: Danemarca (2 institutii) Synscenter Refsnæs si Sensus, Polonia , Bulgaria, Ungaria, Irlanda, Austria si Romania. Intalnirea a avut loc la sediul Asoc. SENSUS in orasul Hillerod la nord de Copenhaga,  Danemarca. Toate institutiile partenere in proiect au fost prezente. Programul celor 2 zile de lucru a fost dens, concret si bine organizat de catre institutia gazda. Fiecare partener si-a prezentat institutia, si-a asumat sarcini pentru realizarea proiectului. A fost un model de urmat in modul de organizare si conducere a intalnirii. Felicitari celor 2 profesionisti danezi, Tanja Stevens si Lars Ballieu. Ei au creat o platforma pe care sa posteze toti participantii informatiile pe parcursul derularii proiectului asa incat fiecare dintre noi poate gasi ceea ce-l intereseaza acolo. IMG_0405
  • 2013 – 2014 – ” Sa ne cunoastem tara prin schimburi de vizite” Proiectul se deruleaza in parteneriat ARVAR si Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Vedere. 25-27.10.2013 – un grup de elevi insotit de 2 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala Sendriceni Jud. Botosani a venit in vizita la Bucuresti. Au locuit la scoala si au vizitat cele mai importante obiective culturale din capitala. Pentru acesti copii care nu mai iesisera din judet (unii dintre ei), a fost o adevarata expeditie. Au venit cu trenul toata noaptea si 3 zile au facut un adevarat maraton. Au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul de Istorie al Romaniei, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului. In toate aceste deplasari au fost insotiti de cadre didactice din scoala, prin voluntariat.  Au participat alaturi de alti copii la sarbatoarea de Haloween in sala de sport a scolii si au stat de vorba cu copii din scoala Gimnaziala pentru Deficienti de Vedere. Raluca Vlaicu din clasa a IV-a le-a oferit o seara de concert la pian si le-a impartasit din experienta ei de eleva la scolile de muzica bucurestene. Urmeaza partea a 2-a a proiectului cand elevi din Scoala noastra vor intoarce vizita celor de la Botosani. IMG_0241
  • 28.06.2013 – Ultima intalnire pentru diseminare proiect Exercises for Stimulating Motivation on Volonteers
    GRU-11-P-LP-303-B-ES  IMG_8331
  • 5.06.2013 – au revenit in Romania cei 2 reprezentanti ai Asociatiei SENSUS din Danemarca. Intalnirea a avut loc la Scoala Gimnaziala Speciala pt Deficienti de Vedere. Tanja si Lars au adus pentru copiii scolii si pentru Asociatia Nevazatorilor aparate MP3 player cu casti cu care se poate inregistra si asculta si muzica. Ei au prezentat stadiul proiectului Robobraille pentru Romania si pasii ce trebuie urmati in continuare.IMG_7761
  • 22.02.2013 – Asociatia SENSUS a depus la Comisia Europeana , prin Agentia lor de proiecte, un proiect Leonardo da Vinci cu tema RoboBraille Smart Alternate Media – proiect in care este inclusa si Scoala Gimnaziala Speciala pt Defic. de Vedere si participa si Asoc. ARVAR 
  • Pe 24.01.2013 a avut loc o intalnire de lucru a proiectului Robobaille in Romania la sediul Scolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Vedere din Bucuresti. Au fost prezenti  Lars Ballieu Christensen si Tanja Stevns, creatorii programului, un grup de colegi de la Asociatia Nevazatorilor si un grup de cadre didactice din scoala. Danezii au prezentat stadiul implementarii proiectului in Europa si au stabilit sarcini pentru etapa urmatoare. Intalnirea urmatoare va fi pe 5.06.2013 tot la scoala. Tanja ne-a propus sa fim parteneri intr-un proiect Leonardo care se va derula intre 2013- 2015 si care-si propune sa dezvolte programul pentru persoanele cu nevoi speciale.
  • Asociatia ARVAR in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienți de Vedere din Bucuresti deruleaza proiectul Robobraille initiat de fundatia National Danish Center for Visual Impairment for Children and Youth and Sensus ApS sustinuta financiar de catre fundatia Velux din Danemarca. Responsabilii proiectului sunt Lars Ballieu Christensen si Tanja Stevns. Perioada de derulare a proiectului este 2012-2015. Robobraille este un soft care usureaza accesul persoanelor deficiente de vedere la internet si este gratuit si se poate descarca.
    7-9 noiembrie 2012 – Participare la Conferinta Robobraille, Budapesta Ungaria       Raport Ungaria  Prezentare RoboBraille   RoboBraille
  • Prioiect Grundtvig

Exercises for Stimulating Motivation on Volonteers
GRU-11-P-LP-303-B-ES
National Agency Identification: RO1 LLP(ANPCDEFP)
Partnership type: GRU-12M

Participanti:

  1. Fundacion Belen (Spania)
  2. Minister Development Centre Ltd (U.K.)
  3. Asociatia pentru Reinnoirea Vietii Asociative in Romania A.R.V.A.R.
  4. HACETTEPE UNIVERSITY EUROPEAN UNION RELATIOS RESEARCH AND APPLICATION CENTER (Turcia)
  5. National Association of Folk High Schools in Lithuania (Lituania)

Obiectivele concrete ale parteneriatului sunt:

  • Cresterea nivelului de motivare a voluntarilor nostri si luare in considerare a mecanismelor de sprijin.
  • Pregaƒtirea si testarea de exercitii si jocuri pentru imbunaƒatirea motivatiei.
  • Organizarea de ateliere de brainstorming intre voluntari, profesori si studenti cu privire la motivatia lor
  • O expozitie de fotografii itinerantaƒ va prezenta rezultatele. Aceastaƒ expozitie va fi organizata la inceputul celui de al doilea an al proiectului, cu ocazia reuniunii de parteneri si se va deplasa la intalnirile urmaƒtoare.
  • Comunicarea rezultatelor fiecarei institutiei in cadrul reuniunilor internationale, si integrarea rezultatelor intr-un set de exercitii comun
  • Colectarea de fotografii, filme, exercitii pe un DVD.
  • Diseminarea rezultatelor prin intermediul site-ului pentru fiecare institutie.

Planificarea activitatilor, pentru fiecare intilnire:

  1. noiembrie 2011Cunoasterea partenerilor si stabilirea unui chestionar comun cu 27 de intrebari care se va aplica in fiecare tara pe un numar de repondenti mai mare de 150.
  2. feb.2012Discutarea rezultatelor chestionarului aplicat in fiecare tara.
  3. iunie 2012Proiectare douaƒ sau trei jocuri si exercitii de motivare pentru interior de caƒtre fiecare institutie
  4. oct.2012 Filme de scurt metraj vor fi create de caƒtre voluntari, ca parte a exercitiilor in care vor fi implicati, pentru a araƒta activitatea lor si / sau pentru a-si exprima sentimentele si opiniile lor in acest domeniu.
  5. dec.2012 Evaluarea de exercitii si jocuri prin chestionare.
  6. feb.2012 O expozitie de fotografii itinerantaƒ va prezenta rezultatele acestor exercitii
  7. iulie 2013 Raportul final cu toataƒ experienta, filme, jocuri si exercitii se vor compila intr-un DVD
  8. Diseminarea rezultatelor prin intermediul site-ului pentru fiecare institutie.

Prima intilnire de proiect Lichfield Marea Britanie 7-8.11.2011
Tema intalnirii:
Cunoasterea partenerilor, stabilirea sarcinilor in proiect pentru urmatoarea intalnire, fixarea intalnirilor viitoare si stabilirea unui chestionar comun cu 27 de intrebari care se va aplica in fiecare tara pe un numar de repondenti mai mare de 150.

A doua intalnire de proiect Madrid Spania 27-28.02.2012
Tema intalnirii
Discutarea rezultatelor in urma chestionarului aplicat Motivatii pentru voluntariat

 

A treia intalnire de proiect Bucuresti Romania 11-12.06.2012
Tema intalnirii
Proiectare a douaƒ sau trei jocuri si exercitii de motivare a voluntariatului pentru interior de caƒtre fiecare institutie

    

A patra intalnire de proiect Ankara Turcia 1-2.11.2012
Tema intalnirii
Voluntarii atrasi in activitati in cadrul proiectului au prezentat propriile lor jocuri si exercitii, sub forma unor filme, fotografii sau prezentari PowerPoint

A cincea intalnire de proiect Kaunas Lituania 13-16.03.2013
O noua intalnire de proiect a avut loc in perioada 13-16 martie 2013 la Kaunas in Lituania. Au fost prezenti deja cunoscutii nostrii parteneri din Marea Britanie, Turcia si Romania precum si gazdele noastre lituanienii. Echipa din Spania nu a putut participa din motive de vreme. Aeroportul din Frankfurt a fost inchis pentru 3 zile exact cand trebuiau sa vina la intalnire. Asadar in zilele de 14 si 15 au avut loc sedintele de lucru in care s-au prezentat aplicatiile jocului MOT UP, planurile de diseminare ale fiecarei tari. Intalnirea a fost coordonata de Christine Lester din Marea Britanie. S-au derulat si doua ateliere foarte interesante si atractive. In prima zi am fost antrenati in construire unei case pen structura unei asociatii de voluntari. Am fost 3 grupuri de lucru cu un timp de confectionare de 20 de minute si apoi fiecare echipa si-a prezentat idea si realizarea. In ziua a doua ne-am deplasat in “Muzeul Satului“, al orasului Kaunas adica un spatiu natural in care au loc evenimente cultural tinute de autoritati in domeniu, tabere de vara cu toate categoriile de copii si tineri. In acest spatiu am aflat de activitatile ce se desfasoara pe timpul verii. Atelierul a constat in confectionarea din material natural, paie, calti, bete, pasari care de obicei se confectioneaza in Lituania cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Paste, festivaluri si alte evenimente internationale. A fost o atmosfera prieteneasca, de respect si pretuire pentru fiecare dintre noi. Multumim gazdelor.

Foto P1170736

A sasea intalnire de proiect 20-22.06.2013 Madrid Spania

In perioada 20 – 22 iunie 2013 a avut loc la Madrid, in camera de consiliu din sediul Comisiei Europene, intalnirea finala din proiectul ESMV (Exercitii pentru Stimularea Motivarii Voluntarilor) derulat in perioada 2011 – 2013 prin programul Grundtvig. Au participat reprezentantii celor cinci asociatii implicate: Fundatia Belen (Spania), Minster Development Centre (Marea Britanie), Hacettepe University (Turcia), ARVAR (Association for Life Renewal in Romania) si Asociatia Nationala a Liceelor Populare de Arta din Lituania (NALMA).
Participantii au exprimat in cuvinte calde impactul pe care participarea in acest proiect l-a avut asupra dezvoltarii lor personale si a organizatiei pe care o reprezinta. S-au ales rezultatele cele mai pertinente spre a fi utilizate pe DVD-ul de diseminare; s-au discutat efectele exercitiilor si jocurilor asupra voluntarilor atrasi in activitatile proiectului. Se considera ca toate acestea si-au atins scopul de a stimula voluntarii sa participle la si mai multe activitati si, de asemenea, de-a atrage si alti voluntari.
A fost o intalnire reusita, cu rezultate mai presus de cele asteptate si un schimb cultural impresionant. Gazdele noastre s-au dovedit inspirate in alegerea unor vizite deosebite,ca: Banca de Alimente din Madrid si Centrul de Asistenta Sociala Santiago Masarnau, care ne-au impresionat prin extraordinara capacitate de organizare si implicare a voluntarilor in actiuni cu larg impact social. Iar vizita la Muzeul Sorolla ne-a introdus intr-o oaza a culturii spaniole asa cum ne-o imaginam (cladire traditionala, gradini interioare cu o abundenta de statui, fantani, decoratiuni cu mozaic; arbori si flori; colectii de arta; picturi).2

video:

28.05.2010 Proiect organizat de ARVAR, in colaborare cu Pepsi Romania
Pentru a-i ajuta pe copii sa se dezvolte in cat mai variate directii, membrii ARVAR au participat cu acestia intr-o serie de proiecte educative. Dintre acestea amintim:

  •  Cetati medievale si lacasuri de cult din Transilvania – tabara realizata in 2008 la Sibiel
  •  Pamantul pe intelesul celor mici 2008
  •  Dinamica Pamantului 2009
  •  Lumea vazuta de noi 2004
  •  Ocolul Pamantului in 8 luni 2009
  •  Copil ca tine sunt si eu – in fiecare an
  •  Traditii si obiceiuri la romani 2009
  •  Impreuna, de ziua bucuriei 2010
  •  Patrimoniul geologic, averea noastra
  •  Arta uneste sufletele fara discriminare 2010

Membrii ARVAR au participat la toate campaniile educative lansate in Romania . Dintre acestea amintim :

  •   Spring day in Europe 2010
  •   Hiv-Sida informare, protejare 2006
  •   Cea mai lunga lectie din Lume 2008
  •   Saptamana globala a educatiei 2009
  •   O mie de oameni, o mie de copaci! 2009
  •   Clase fara fumat 2007
  •   Bucuria lecturii 2007, 2008
  •   For a life withouth tabacco 2008
  •   ENO-tree- planting day 2008
  •   Programul SNAC